Veelgestelde Vragen

Warmtepompen

Een warmtepomp is een apparaat dat energie overdraagt van het ene medium naar het andere. Warmtepompen kunnen energie uit hun omgeving opnemen en zo van een lage temperatuur een hogere temperatuur maken en vice versa. Voor het verplaatsen van de warmte of koude lucht gebruikt de warmtepomp meestal een vloeistof als transportmiddel.

Een woning moet voldoen aan een aantal voorwaarden om verwarmd te kunnen worden met een warmtepomp. Het is belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is. Daarnaast is de manier waarop de warmte de woning binnenkomt van belang. Vloerverwarming of lagetemperatuurverwarming is het meest geschikt. Ben je benieuwd of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp neem dan even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Warmtepompen hebben een zeer hoog rendement en een lange levensduur waardoor ze ideaal zijn voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Ze zijn bovendien onderhouds- en milieuvriendelijk. Elektrisch aangedreven warmtepompen kunnen gecombineerd worden met zonnepanelen, zodat het gebouw zelfvoorzienend wordt en dus onafhankelijk van de alsmaar stijgende energieprijzen.

Ja, een omkeerbare warmtepomp kan ook koelen in de zomer. Zowel lucht-lucht als lucht-water systemen kunnen omkeerbaar zijn.

Ja, dat kan zeker. Met een Multisplit kan je meerdere ruimte gaan verwarmen of koelen met één buitenunit.

Er bestaan verschillende manieren om warm water voor sanitair gebruik te produceren. Dit kan bijvoorbeeld met warmtepompen die beschikken over een ingebouwde boiler. Ook is het mogelijk om warmtepompen te combineren met externe boilers. Daarnaast kunnen de boiler en de warmtepomp ook nog eens met zonne-energiepanelen gecombineerd worden waardoor er nog zuiniger warm water geproduceerd kan worden.

SCOP is de afkorting voor Seasonal Coefficient Of Performance. Het is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een airco kan verwarmen. In de SCOP waarde is, in tegenstelling tot de verouderde COP waarde, ook de negatieve invloed van de buitentemperatuur verwerkt. Een airco koelt bij een lage buitentemperatuur namelijk minder goed dan bij een hogere buitentemperatuur. De SCOP waarde is daardoor een meer realistische waarde waarmee airco’s beter te vergelijken zijn wat hun werkelijke energieverbruik betreft.SEER is de afkorting voor Seasonal Energy Efficiency Ratio. Het is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een airco kan koelen. In tegenstelling tot de verouderde EER waarde, wordt in de SEER waarde ook de invloed van de buitentemperatuur verwerkt. Hierdoor zijn airco’s beter met elkaar te vergelijken omdat de efficiency niet bij de meest gunstigste omstandigheden, maar in de realistische situatie wordt gemeten .

Als de warmtepomp koelt wordt het binnendeel (warmtewisselaar) erg koud. Als hier warme en vochtige lucht doorheen gaat zal het vocht in de lucht condenseren op de lamellen van de binnenunit. In de binnenunit zit een waterbak met een afvoer om het water af te voeren.

De lucht wordt door de binnenunit constant gecirculeerd. In deze warmtewisselaar zitten filters die de lucht filteren.  Bij de circulatie wordt de gekoelde lucht vochtig en de fijnste deeltjes zullen aan de vochtdruppels blijven plakken. Deze worden afgevoerd in de condensafvoer. 

Een inverter is een compressor die op gewenste capaciteit kan draaien. Als de airco 10% vraagt, dan gaat de compressor op 10% draaien. Vraagt de airco 65% dan draait de compressor op 65%. De normale compressor kan alleen aan en uitschakelen (0% of 100%). Dit verbruikt meer stroom omdat koelen voor 50% toch 100% aan stroom  voor de compressor kost.

Het onderhoud dat aan een warmtepomp wordt uitgevoerd is in feite steeds preventief. Door een tijdig onderhoud uit te voeren wordt er immers voor gezorgd dat niet alleen de levensduur van de warmtepomp zo optimaal mogelijk wordt gehouden, hetzelfde geldt eveneens voor de energiezuinigheid van het systeem. Op deze manier bewijst een tijdig, periodiek onderhoud van de warmtepomp toch zijn nut.

De buitenunit van de warmtepomp maakt minimaal geluid. ’s Nachts staat de verwarming vaak op een lagere temperatuur ingesteld. De buitenunit maakt dan minder geluid. Onze installateurs houden rekening met mogelijk geluidsoverlast. Zij plaatsen de buitenunit van de warmtepomp bijvoorbeeld niet onder of naast een slaapkamerraam. Het is mogelijk een geluidswerende kast over de buitenunit te laten plaatsen. Deze kast zorgt voor een afname in geluid. De afname is ongeveer 10 tot 15 decibel. Sommige hybride warmtepompen hebben geen buitenunit nodig. 

Onze professionele installateurs installeren de warmtepomp. In de meeste gevallen is de warmtepomp binnen één dag geïnstalleerd.